B2B videoproductie: een vak apart

B2B videoproductie: een vak apart

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Content definiëren wij niet alleen als tekst, maar ook als beeld en video. We focussen bij Jelba daarom steeds meer op B2B videoproductie. Hier zijn een aantal belangrijke redenen voor. Zo is het binnen de B2B niet meer voldoende om alleen blogs te schrijven. Dit heeft enerzijds te maken met het grote aantal blogs dat dagelijks gepubliceerd wordt en anderzijds met het feit dat er steeds minder wordt doorgeklikt op blogs. Online traffic bestaat voor het overgrote deel uit video en dus is het cruciaal om uw B2B online marketing hierop aan te passen. B2B video marketing is daarom een standaard onderdeel van onze diensten. Gebruikers bekijken en delen dagelijks video’s. Kort en krachtig is hierbij het devies.

Aandachtspunten bij het creëren van een B2B video

Kort en krachtig

In het hedendaagse B2B online verkeer waarin video’s elkaar in rap tempo opvolgen is het moeilijk om de aandacht van de gebruiker te krijgen en vast te houden. Hou het daarom kort. Binnen de B2B videoproductie proberen wij de lengte op maximaal 120 seconden te houden. In sommige gevallen kan hier natuurlijk wel van afgeweken worden. Kort en krachtig betekent ook dat je direct de aandacht moet grijpen. Vermijd een lange inleiding en begin direct met de ‘aardbeving’.

Herkenbaarheid

Herkenbaarheid is belangrijk, zeker als u een serie B2B video’s produceert. Dit is simpel te bewerkstelligen door de video standaard te beginnen en eindigen met respectievelijk een intro en een outro. Hierin is meestal het logo van uw bedrijf in een korte animatie en met een herkenbaar deuntje te zien. Er zijn nog veel meer manieren om herkenbaarheid te creëren, bijvoorbeeld door hetzelfde ‘gezicht’ te laten figureren in elke video. Herkenbaarheid hoeft bovendien niet per se in de inhoud te zitten, maar dit kan ook stilistisch bewerkstelligd worden.

Balans tussen mens en machine

Zeker in de business-to-business marketing heeft men al snel de neiging om de focus te leggen op bepaalde machines en processen waar de business om draait. Onderschat echter niet de waarde van het tonen van de mensen achter deze business. Dit straalt vertrouwen, kunde en persoonlijkheid uit.

Informeren versus entertainen

Een belangrijk punt dat specifiek voor de B2B-markt geldt is dat informeren het hoofddoel is. De video’s dienen niet (per se) als entertainment. Dit betekent overigens niet dat het alleen om de inhoud van de video draait. Een stilistisch sterke video is aantrekkelijker om te bekijken en oogt professioneler.

Van concept naar script

Videoproductie begint altijd met conceptontwikkeling. We stellen samen met u vast welk format het meest geschikt is, hoe lang de video moet worden, wat de boodschap is, et cetera. In deze conceptfase levert u de input aan en dan gaan onze B2B video-experts aan de slag met het ontwikkelen van een creatief concept waarin al uw wensen worden opgenomen. Een goed doordacht concept is vaak al het halve werk. De volgende stap is het omzetten van het concept naar een script.

Van een slecht script kan niemand een goede video maken. Het is dus cruciaal om een videoscript concreet uit te werken. Het belangrijkste bij het schrijven van een script is daarom dat er niet te weinig wordt opgeschreven, maar ook zeker niet te veel. Wat je wil zien moet concreet zijn, maar overbodige details moeten hierbij geschrapt worden. Niet elke pixel van de video hoeft beschreven te worden.

De video moet in overeenstemming zijn met de ‘look en feel’ van het bedrijf. Hier wordt in het script ook al rekening mee houden. Dat wil zeggen dat je aan de hand van de identiteit van een bedrijf al veel kan zeggen over hoe en wat je in beeld wil brengen. Als het script compleet is, kunnen de videotechnici hiermee aan de slag. Dankzij het voorbereidende werk is het opnemen en monteren van een video bij ons altijd een soepel verlopend proces. Jelba heeft voor elke fase van het proces rondom videoproductie alle expertise in huis.

Wat is de ideale lengte van een B2B video?

Zoals eerder aangegeven raden wij aan om B2B video’s altijd kort te houden met een maximum van 120 seconden. Zo kan de aandacht van de kijker makkelijker vastgehouden worden. Bovendien houdt u uw verhaal zo altijd concreet. Qua lengte delen wij B2B video’s op in twee categorieën: korte en lange video’s. Met korte video’s bedoelen wij video’s die 30 tot 60 seconden lang zijn. Het voordeel hiervan is dat deze video’s altijd voldoen aan het ‘kort en krachtig’ principe. Het nadeel is natuurlijk dat u hier minder informatie in kwijt kunt. Lange video’s, 90 tot 120 seconden, bieden deze ruimte wel. Sommige formats lenen zich hier beter voor dan andere. Als u bijvoorbeeld een gebruikerscase opneemt, kan het van toegevoegde waarde zijn om meer tijd te nemen om alle facetten van uw product uit te lichten én de positieve ervaringen van uw klanten te benadrukken.

Timing en doel: wanneer zet je B2B video in?

Video is op meerdere momenten een waardevolle marketingtool in de verkoopcyclus. Dit betekent dus ook dat video’s diverse doelen kunnen dienen. Het doel van de video is uiteraard een bepalende factor voor hoe de video eruit komt te zien en welke inhoud er nodig is.

  • Aanbodfase: focus op het wekken van interesse in je product
  • Aankoopfase: focus op de expertise van je bedrijf, de kwaliteit van je product en het gemak van het bestelproces
  • Relatiefase: biedt de klant tips, instructies en andere handige info

Voor elke fase is er weer een ander videoformat dat geschikt is. Voor het wekken van interesse zijn commercials en trailers bijvoorbeeld bij uitstek geschikt. Productvideo’s zijn een uitstekend middel om de kwaliteiten van uw producten uit te lichten. De expertise van uw bedrijf kunt u laten zien door een expertvideo of een gebruikerscase op te nemen. Dit kan zowel in de aankoopfase als de relatiefase erg nuttig zijn.

Kanalen: het verspreiden en delen van de B2B video

YouTube is het videokanaal bij uitstek. Het bekende videoplatform van Google heeft miljoenen gebruikers per dag (ook voor de zakelijke markt!) en heeft als grote voordeel dat de content geoptimaliseerd kan worden volgens het SEO-principe. Bovendien heeft een goed ingericht en verzorgd YouTube-kanaal een professionele uitstraling. De beste manier om video’s op je website te plaatsen is dan ook door middel van een YouTube-plugin.

LinkedIn biedt ook de mogelijkheid om video’s te plaatsen en is als professioneel social media platform ook een interessant kanaal. Facebook biedt dezelfde mogelijkheid, maar over het algemeen is dit een minder relevant kanaal in de B2B-markt. Het is altijd aan te raden om een combinatie van kanalen te gebruiken.

Jelba en B2B Videoproductie

Om een toonaangevende speler te blijven in B2B Online MarketingB2B E-commerce en B2B Leadgeneratie zijn wij elke dag actief met technologie en doelgroepen om het beste resultaat (meer business via online kanalen) voor onze klanten te realiseren. Dagelijks bereiken onze klanten een dominant gedeelte van alle professionele kopers in Nederland, België en Duitsland. Onze kennis en ervaringen op het gebied van content marketing en dus ook rondom B2B video delen wij graag. Heeft u vragen over B2B online marketing of B2B video in het bijzonder, dan kunt u ons bereiken op telefoonnummer 030 – 227 14 23 of per e-mail naar collega@jelba.nl. Als u dit artikel wil gebruiken in uw eigen publicatie dan graag even toestemming vragen en uiteraard een bronvermelding voorzien van directe link naar dit artikel. Wij denken ook aan onze eigen SEO-positie.

Bekijk ons portfolio

Bent u nieuwsgierig naar de video’s die wij tot nu toe geproduceerd hebben? Bekijk dan ons portfolio.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wilt u meer weten over wat Jelba voor u kan betekenen op het gebied van videoproductie en video marketing? Neem dan contact op met één van onze B2B experts.

Vraag praktijkvoorbeelden aan

 

 Volg onze LinkedIn bedrijfspagina en ontvang de B2B updates direct in uw feed. 

Bart Strijker

Director | Founder

Hallo, ik ben Bart,
Nieuwsgierig geworden naar onze aanpak? Ik vertel u graag meer!