Welk B2B PIM-systeem past het beste bij u?
Een PIM-systeem is onmisbaar in elke B2B-organisatie die online producten aanbiedt. Binnen een organisatie worden vaak talloze systemen gebruikt. Informatie over uw producten staat daardoor vaak verspreid over verschillende databases of systemen. Dit is niet efficiënt en het kan hierdoor lastig zijn om de juiste en de laatste productinformatie in te zien. Een PIM-systeem lost dit probleem op en geeft u meer marketingpower op het gebied van productinformatie.

Wat is een PIM-systeem?

PIM is de afkorting voor Product Information Management. Het systeem slaat alle informatie over uw product op. Dit systeem kan vervolgens weer gekoppeld worden aan bijvoorbeeld uw B2B webshop. Ook kan uw productinformatie middels Feed Marketing worden doorgezet naar partijen waarmee u kunt samenwerken, zoals Bol.com, Amazon, groothandels, et cetera. Door het hanteren van een B2B PIM-systeem kunt u altijd productinformatie makkelijk en up-to-date verspreiden voor derden, maar ook voor uw eigen klanten. Indien u klanten moet voorzien van bepaalde informatie over een product, kunt u dit makkelijk in het systeem zien en hoeft u niet op verschillende plekken te zoeken. Het is uw bronbestand voor alle productinformatie.

Wat is het belang van een PIM-systeem?

71% van potentiële klanten neemt een aankoopbeslissing op basis van de productinformatie die beschikbaar is. Indien productinformatie niet up-to-date is, loopt u heel wat kansen mis. Indien u via een feed uw producten ook op andere webshops aanbiedt, staat uw productinformatie dus overal verkeerd of beperkt. Uit onderzoek van Emerce blijkt dat 44% van de organisaties vinden dat een goed PIM-systeem zorgt voor hogere sales resultaten en een hogere productwaarde. Dankzij een PIM-systeem stroomlijnt u het onboarding proces voor leveranciers; u heeft één kanaal met al uw productinformatie, u verbetert de kwaliteit van de productdata over alle kanalen en dankzij volledige productdata zorgt u voor een betere klantervaring. Lees hier nog meer redenen waarom u kiest voor een B2B PIM-systeem.

Hoe werkt het PIM-systeem?

In het systeem houdt u alle productdata bij die u per product heeft. Denk hierbij aan de maat, de prijs, de lengte, de breedte en andere relevante eigenschappen van een product. Dit wordt allemaal centraal bijgehouden. Maar in PIM-systemen kan ook video- en beeldmateriaal gezet worden, of zelfs complete handleidingen of gebruiksaanwijzingen.

Indien er wijzigingen plaatsvinden, kan dit makkelijk worden doorgevoerd. U past het alleen in het PIM-systeem aan. Dankzij de koppelingen van het PIM-systeem met andere systemen wordt het op elke plek automatisch aangepast. Het doorvoeren van wijzigingen wordt dagelijks gedaan. Dit kan naar wens ook frequenter worden gedaan. Vandaag de dag zie je dat ook steeds meer ERP-systemen deze functionaliteit willen aanbieden in het pakket, tot op heden met weinig succes. Een ERP-systeem kent financiële processen, voorraadposities en debiteurenbeheer als basisstructuur. Een PIM-systeem kunt u dus meer zien als een marketingmachine die onmisbaar is bij een succesvolle (B2B) e-commercestrategie.

Vraag offerte aan

Hoe kies ik het juiste B2B PIM-systeem?

Er is een aantal belangrijke factoren dat meeweegt in de keuze voor het PIM-systeem. Hoeveel producten wilt u in het systeem zetten? Met welke systemen wilt u het systeem koppelen? Wat is uw budget? Hier zitten namelijk grote verschillen tussen. Bent u internationaal actief of alleen lokaal? Et cetera. Hieronder beschrijven we een aantal systemen met hun belangrijkste kenmerken. Zo kunt u overzichtelijk zien welk PIM-systeem het beste bij uw digitale groeistrategie past.

Greedy Bean

 • Voordelen: Flexibel, veel technische mogelijkheden, lage maandkosten, onbeperkte taalversies, geschikt voor fabrikanten
  • Integreert 1-op-1 met EZ-base, geschikt voor fabrikanten
 • Gebruiksvriendelijkheid: Hoge gebruiksvriendelijkheid
 • Prijs: Lage kosten qua instap en onderhoud, tot 100.000 producten, een perfect systeem qua prijs-kwaliteit
 • Integraties: Standaard integraties, elke integratie is mogelijk
 • Websitehttp://greedybean.com/

Perfion (Zevij)

Pimcore

 • Voordelen: Heeft verschillende features, gespecialiseerd in verschillende sectoren
 • Gebruiksvriendelijkheid: Standaard gebruiksvriendelijkheid
 • Prijs: Gemiddeld tot hoog
 • Integraties: Op aanvraag met (interne) systemen te integreren
 • Websitehttps://pimcore.com/nl

Het kiezen van een PIM-systeem is niet eenvoudig. Welk PIM-systeem ook wordt gekozen, het is altijd noodzakelijk dat er mensen met technische kennis zich bezighouden met de implementatie van het PIM-systeem. Een PIM-systeem vereist altijd veel maatwerk en alleen een goed geïntegreerd systeem zorgt voor het optimaal verwerken van de productdata. Schakel dus altijd technische kennis in! Wanneer u dit niet in huis heeft, kunt u dit altijd door een externe partij laten doen.

B2B PIM-systeem met Jelba

Bij het implementeren van een PIM-systeem komt veel kijken. Wij raden bedrijven die geen technische kennis in huis hebben af om de systemen zelf te gaan koppelen. Dit vereist namelijk expertise en technische kennis van de systemen. Jelba is specialist in het onderhouden en implementeren van PIM-systemen voor B2B bedrijven. Wilt u geen business meer mislopen doordat uw productdata niet goed wordt onderhouden? Wij komen graag langs voor advies! Chat met een van onze experts of bel ons gerust!

Vraag praktijkvoorbeelden aan

 Volg onze LinkedIn bedrijfspagina en ontvang de B2B updates direct in uw feed.