Van Magento 1 naar Magento 2: waarom?

Magento 2 is 3 jaar geleden aangekondigd. Het is een compleet nieuw platform en heeft vele verbeteringen ten opzichte van Magento 1. Het nieuwe open source e-commerce platform is ontwikkeld vanuit de visie dat de shopervaring centraal moet staan. Vanaf juni 2020 biedt Magento geen support meer voor Magento 1 en moet iedereen overstappen naar Magento 2.

Wat is Magento 2?

Magento 2 is net als Magento 1 een krachtig open source e-commerce platform en zeer geschikt voor B2B. Het is één van de grootste B2B webshop platforms. Magento 2 is een vernieuwde versie van Magento 1, wat na een bestaan van 11 jaar klaar was voor vervanging door een nieuwe versie. De veroudering betekent niet alleen dat er bepaalde technische functionaliteiten niet efficiënt kunnen worden ingebouwd, maar ook dat de code erg zwaar is. Dit zorgt er weer voor dat een shop in Magento 1 trager kan zijn dan die in Magento 2, iets wat ervoor zorgt dat veel mensen sneller kunnen afhaken tijdens een webshop bezoek.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat 47% van de webshop bezoekers verwacht dat het laden van een webpagina minder dan 2 seconden duurt. Dezelfde studie heeft ook aangetoond dat elke extra seconde laadtijd resulteert in 11% verlies van paginabezoekers en 7% vermindering van het aantal conversies. Redenen genoeg om een nieuwe versie te lanceren: Magento 2. In 2015 is Magento 2 gelanceerd maar toch zijn er veel webshops die er bewust voor kiezen om nog niet over te gaan. Dat is op zich op dit moment ook geen probleem, maar is op termijn wél nodig.

Voordelen van Magento 2

Magento 2 is een compleet nieuw platform en heeft vele voordelen ten opzichte van de eerste versie. Hieronder zijn 6 voordelen opgesomd:

 1. Veiligheid

  Doordat de structuur van bestanden in Magento 2 is aangepast, is het weerbaarder tegen misbruik. Ook kunnen wachtwoorden moeilijker gekraakt worden door een hashing algoritme (SHA-256).

 2. Performance

  Langzaam laden is een van de voornaamste redenen waarom mensen afhaken tijdens een webshop bezoek. Magento 2 is 50% sneller dan Magento 1 dankzij full-page caching, dit houdt in dat de statische content van de website in de cache opgeslagen wordt en dit zorgt ervoor dat de website veel sneller laadt. Een ander pluspunt is dat het werkt met MySQL 5.6 voor het verwerken van query’s, herindexeringen en caching, wat er ook voor zorgt dat de webshop een stuk sneller laadt. Hiernaast zijn er ook formulieren toegevoegd die makkelijk door de gebruiker bewerkt kunnen worden. Zo kunt u informatie in uw webshop overzichtelijk presenteren.

 3. Responsive

  Magento 2 is standaard responsive, wat een enorme verbetering is. Uw webshop kan nu gebruiksvriendelijk worden gebruikt op alle apparaten. Dit verhoogt uw conversie aanzienlijk, omdat klanten op elk device een bestelling kunnen plaatsen. Een niet-responsive webshop zorgt voor veel frustratie bij webshop bezoekers die bijvoorbeeld via hun telefoon artikelen willen kopen.

 4. Testen

  Ook is het mogelijk om in Magento 2 een performance test uit te voeren. Zo kunt u eenvoudig testen of alle punten van de webshop goed werken of dat er ergens verbeteringen uitgevoerd moeten worden, nog voordat bezoekers worden blootgesteld aan de updates.

 5. SEO

  Doordat uw webshop met Magento 2 van nature responsive is, is de webshop veel makkelijker te vinden door zoekmachines. Hiernaast zijn er ook extra zoekmachine-instellingen toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn productbeschrijvingen bij afbeeldingen en rich snippets (extra informatie in Google) en metatags.

 6. Betere admin menu navigatie

  De admin panel is veel gebruiksvriendelijker en intuïtief, waardoor het makkelijker is om het systeem te werken. Informatie kan makkelijker gevonden worden. Het menu bestaat uit icoontjes in plaats van woorden. Het menu bestaat uit de volgende tabs: Dashboard, Sales, Products, Customers, Marketing, Content, Reports, Stores en System. Een totaalpakket om uw gehele webshop te monitoren.  

B2B leadgeneratie

Magento 2 B2B functionaliteiten

In tegenstelling tot B2C, is het bij B2B webshops vaak zo dat er hogere eisen aan het e-commerce platform worden gesteld. In Magento 2 zijn veel B2B functionaliteiten standaard beschikbaar. Het is wel van belang dat er onderscheid gemaakt wordt tussen Magento 2 Open Source (gratis variant) en Magento 2 Commerce (betaalde variant). De Magento 2 Commerce variant biedt meer standaard opties voor bedrijven. De versie van de Magento 2 installatie kan ook verschillen, en daarmee de standaard opties. Hieronder beschrijven we verschillende features die u met Magento 2 voor B2B kunt gebruiken:

 • Bedrijven beheren

  Magento 2 biedt de mogelijkheid om Bedrijven te beheren, met binnen dat bedrijf de mogelijkheid om individuele inkopers te beheren. Zij kunnen individueel inloggen nadat u ze daarvoor toestemming heeft verleend.

 • Beheren van meerdere voorraadlocaties

  In Magento 2.3 is het “Multi-source Inventory” de nieuwste toevoeging. In B2B zien we steeds meer nut voor een dergelijke logistieke optie. Het is nu mogelijk om meerdere typen voorraden op meerdere locaties te beheren.

 • Amazon integratie

  Voor steeds meer B2B klanten zijn wij actief in Amazon. De integratie met Amazon in Magento 2.3 stelt ons in staat om makkelijk een productfeed te realiseren tussen beide systemen. Dat geldt ook voor Google Shopping overigens.

 • Login afgeschermd

  Prijzen kunnen volledig worden afgeschermd of alleen getoond worden na login.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden met functionaliteiten die voor een B2B webshop in Magento 2 beschikbaar zijn. Indien u benieuwd bent naar de rest van de mogelijkheden, neem dan contact op met een van onze experts.

Van Magento 1 naar Magento 2

Het veranderen van Magento 1 naar Magento 2 is niet zomaar gedaan. Het kost tijd en expertise om dit op de juiste manier uit te voeren. De overstap is niet een simpele update, maar een overstap op een compleet nieuw platform. Omdat Magento 1 binnen afzienbare tijd definitief wordt vervangen door Magento 2, is het belangrijk om de overstap naar Magento 2 in te gaan plannen. Tot juni 2020 wordt er nog support voor Magento 1 aangeboden, hierna stopt dit. Dit betekent niet dat uw webshop in Magento 1 niet meer werkt, maar als er problemen voorkomen of u wilt nieuwe functionaliteiten dan wordt dit niet meer ondersteund.

Magento 2 is een geheel nieuw e-commerce platform en daarom moet er een volledige migratie plaatsvinden. Dit is een ideale kans om alle verbeterpunten die er in de webshop zaten gelijk mee te nemen. U kunt natuurlijk ook volledig de oude webshop en alles wat erbij hoorde omzetten, maar dit levert niet direct meer omzet op. Daarom is het goed om alle foutjes en knelpunten te verhelpen bij het overstappen. Maar waar begint u? De volgende drie stappen kunnen hulp bieden:

 1. Planning maken

  Het kost tijd om over te stappen. Houd rekening met ongeveer een half jaar, van de eerste stap naar een volledig functionerende Magento 2 webshop. De lengte van de migratie heeft ook te maken met hoe uitgebreid uw webshop is en van welke functionaliteiten u allemaal gebruik maakt. In de planning is het belangrijk dit allemaal in kaart te brengen. In deze planning kunt u ook inzichtelijk maken wat u doelen zijn met de nieuwe webshop. Wilt u bijvoorbeeld meer bezoekers of wilt u zich richten op een ander segment van uw producten?  

 2. Data exporteren

  Het is belangrijk dat u al uw data exporteert, zodat deze weer in het nieuwe Magento 2 platform gezet kunnen worden. Deze data bestaat bijvoorbeeld uit klantgegevens, productgegevens, de bestelgeschiedenis en facturen. Er zijn 2 manieren waarop u uw data kunt exporteren. Dit kan via een export via CSV of via de Magento Migrationtool (deze tool exporteert en importeert de data).

 3. Expertise inschakelen

  Wij raden af om het overzetten zelf te doen. Het overzetten is niet eenvoudig en daarom is het noodzakelijk dat experts helpen om het proces goed te laten lopen. Fouten bij het overzetten zorgen niet alleen voor extra kosten, maar ook voor vertraging.

Naar Magento 2 met Jelba

Jelba is Magento expert en daarom raden wij al onze klanten aan om uiteindelijk naar Magento 2 over te stappen. Het goed en vlekkeloos laten verlopen van deze migratie is niet alleen belangrijk voor Magento 2, maar zorgt ook voor een georganiseerde basis als Magento 3 uitkomt. Heeft u een Magento 1 B2B webshop en wilt u overstappen naar Magento 2? Neem dan contact met ons op om naar de mogelijkheden te kijken.

Vraag praktijkvoorbeelden aan

 

 Volg onze LinkedIn bedrijfspagina en ontvang de B2B updates direct in uw feed.